Category: General Workshop educativ online "Archaeological Exhibitions: Challenges of Sharing the Past to Contemporary Public" organizat în cadrul Proiectului „Underground Iași - Istorii redescoperite”

Workshop educativ online "Archaeological Exhibitions: Challenges of Sharing the Past to Contemporary Public" organizat în cadrul Proiectului „Underground Iași - Istorii redescoperite”


February 26, 2021

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași derulează, în perioada februarie 2020 - iunie 2021, în parteneriat cu Fornleifastofnun Islands (Institutul de Arheologie din Islanda), cu sediul în Reykjavik, proiectul „Underground Iași – Istorii redescoperite”, finanțat în contextul Programului RO-CULTURA, prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Apelului Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate.

În acest context, în data de 26 februarie 2021, cu începere de la orele 13.00, va avea loc workshopul educativ  "Archaeological Exhibitions: Challenges of Sharing the Past to Contemporary Public", care va fi susținut prin intermediul platformei ZOOM. Evenimentul, care se va desfășura în limba engleză, se adresează cu precădere specialiștilor din domenii precum arheologie, istorie, muzeologie, geografie, turism, fără a exclude orice sferă de activitate. Pentru un impact real cât mai profund, încurajăm, de asemenea, participarea publicului larg care își va putea astfel îmbogăți bagajul de cunoștințe privind patrimoniul. Participarea la eveniment este posibilă accesând linkul https://eu01web.zoom.us/j/68050257841

Programul workshop-ului este următorul:

Adolf Friðriksson: "Hidden Footprints. An Introduction to Archaeology in Iceland". Adolf Friðriksson a studiat istoria, arheologia și filozofia științei,  a absolvit (B.A. Hons.) cursurile  University College din Londra, unde a obținut și titlul de master (M.Phil), iar titlul de Doctor i-a fost acordat de Universitatea Sorbona din Paris. În prezent este Director al Institutului de Arheologie al Islandei, și Consultant de specialitate pentru Viking Age Museum din Norvegia. Numeroasele sale publicații și proiecte de cercetare tratează domenii precum istoria arheologiei, studii vikinge și arheologia peisajului.

 

Hólmfríður Sveinsdóttir: "From the Ground to the Glass Case: Displaying Archaeological Narratives". Hólmfríður Sveinsdóttir a studiat arheologia la Universitatea Islandei (B.A.) și a obținut apoi titlul de master (M.Sc.) în studiul culturii materiale & artefactelor (cu distincție) la Universitatea din Glasgow. Munca sa de specialist în domeniul descoperirilor arheologice este dublată de cea de predare, desfășurată la Universitatea Islandei.

 

Kristjana Vilhjálmsdóttir: "Reconstruction and Replication of Cultural Heritage: Opportunities and Considerations". Kristjana Vilhjálmsdóttir a absolvit arheologia și, ca specializare secundară, istoria artei, la Universitatea Islandei (B.A.), iar ulterior a obținut titlul de master (MSc) în practica conservării de la Cardiff University, din Marea Britanie. Lucrează atât  ca arheolog, cât și în calitate de conservator al colecțiilor de arheologie, istorie socială și artă.

Coralia Costaș: "An Innovative Exhibition in Iași: How to Accommodate Past and Present". Coordonând din 2007 Secția Relații publice, proiecte, programe din cadrul Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași, dr. Coralia Costaș și-a consacrat în ultima perioadă activitatea pe conceptul de mediere culturală și necesitatea conștientizării de către publicul larg a comorilor pe care trecutul le ascunde sub nivelul actual de călcare.   Cătălin Hriban, ”Mapping the Old City: Cartography of Archaeological Discoveries in the City of Iași”. Dr. Cătălin Hriban este cercetător științific în cadrul Institutului de Arheologie al Academiei Române - Filiala Iași, iar principalele sale teme de interes sunt topografia medievală urbană, arheologia urbană, peisajul medieval urban.

More information

View full calendar